Uzroci steriliteta

Uzroci steriliteta koji se odnose za ženu i muškarca

Ukoliko u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, posle godinu ili dve dana redovnih seksualnih odnosa bez upotrebe kontracepcije, ne dođe do željene trudnoće, može se govoriti o sterilitetu ili neplodnosti.
Ovakvih parova danas je u našim krajevima 12-15%, a razlozi neplodnosti mogu biti veoma različiti.
Postoje neki uzroci neplodnosti ili steriliteta koji se često javljaju, a mogu se rešiti i lečiti relativno jednostavno.
Nedovoljna težina 
Nedovoljna uhranjenost obično dovodi do anemije i mnogih drugih bolesti. Ustanovljeno je da nedovoljna (potprosečna) telesna težina može biti uzrok neplodnosti i kod muškaraca i kod žena.
Kod većine mršavih osoba povećanom količinom hrane za dnevne obroke i kvalitetnijom ishranom, sa više vitamina i minerala (voća i povrća), povećavaju se šanse za začeće. Potrebno je jesti hranu bogatu: folnom kiselinom, vitaminima B-kompleksa, vitaminom C, vitaminom E, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom. Preporučujemo da dobro operete ili oljuštite sveže voće i povrće pre jela kako biste smanjili negativan uticaj herbicida i pesticida.
Prekomerna težina 
Kod većine gojaznih muškaraca loš je kvalitet sperme ili su spermatozoidi nedovoljno pokretljivi. Pošto masno tkivo utiče na metabolizam hormona, sterilitet gojaznih muškaraca kreće se 40-60%.
Gojazne žene (devojke) imaju veće šanse da boluju od sindroma policističkih jajnika i drugih bolesti koje izazivaju neredovne menstruacije i hormonske promene koje uslovljavaju sterilitet.
U velikom broju slučajeva, gojazne osobe kod kojih se javlja sterilitet svođenjem težine na razumnu meru postaju plodne…
Umor i stres 
Hronični umor i stres – bolesti savremenog doba – negativno utiču na plodnost muškaraca i žena. Dokazano je da preterano psihičko naprezanje negativno utiče na libido i plodnost (ometa ovulaciju i smanjuje broj spermatozoida).
Ovaj negativan uticaj na plodnost osoba može se smanjiti tako što se pravilno rasporede dnevne, nedeljne, mesečne i godišnje obaveze. Kod ovih osoba se redovnim i pravilnim odmaranjem smanjuje umor, poboljšava dužina i kvalitet sna, smanjuje stres i stvaraju uslovi za povećanje libida i plodnosti.
Pušenje 
Kod aktivnih pušača (muškaraca i žena) uočena je smanjena seksualna želja i smanjena plodnost. Pušenje pre planirane trudnoće, a naročito u toku trudnoće, povećava rizik od steriliteta ili prevremenog porođaja (pobačaja).
Prestankom pušenja kod muškaraca se poboljšava libido i kvalitet sperme, a kod žena se plodnost značajno popravlja.
Alkohol 
Alkoholizam je jedan od velikih uzroka smanjenja libida muškaraca i žena. Pored smanjenja libida, stalno uživanje u alkoholnim pićima u velikim količinama jedan je od uobičajenih uzroka steriliteta. Kod muškaraca alkohol oštećuje spermatozoide, a kod žena jajne ćelije. Alkohol i alkoholizam mogu biti uzrok spontanih pobačaja.
I ovaj uzrok steriliteta može se lako rešiti tako što parovi koji žele potomstvo prestanu sa opijanjem ili upotrebu alkohola svedu na minimlane količine.
Fizičke vežbe 
Nedovoljna fizička aktivnost muškarca i žene može biti razlog neplodnosti, ali ni previše svakodnevnog fizičkog napora nije poželjno.
Preporučuje se umerena svakodnevna fizička aktivnost parova kao pomoćno sredstvo.

Please follow and like us: